Näin loman alla ei voi sulkea korviaan, kun uutisissa puhutaan Venezuelasta. Vaikka manner-Venezuelan asiat eivät kovin vahvasti Margaritan saarella näkyisikään, niin tämän päivän uutiset kuulostavat mielenkiintoisilta.

Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez vannoi tänään virkavalansa kolmatta kertaa, tällä erää kuusivuotiskaudelle. Chavez nousi julkisuuteen johtamalla epäonnistunutta sotilasvallankaappausta helmikuussa 1992. Hän joutui vankilaan ja kahden vuoden vankilassa olon jälkeen silloinen presidentti armahti hänet. Chavez perusti puoleen Viidennen tasavallan liike.

Chavez astui presidentin virkaan helmikuussa 1999. Hänet valittiin uudelleen heinäkuussa 2000. Vaalilupauksena Chavez esitti poistavansa maasta korruption ja tasata ihmisten välisiä tuloeroja.

Tämän päiväisessä virkaanastujaisissaan Chavez on luvannut kansallistaa sähkö- ja puhelinyhtiöt ja tehdä maastaan sosialistisen. Hän tuleekin esittämään lakimuutosta, että maan parlamentti hyväksyisi kansallistamissuunnitelmat. Venezuela saa pääosan tuloistaan öljystä. Lakimuutos johtaisi siihen, että esim. öljynjalostamot voitaisiin siirtää pois ulkomaalaisten hallinnasta. Perusajatus on se, että maan strategiset alat tulisi olla maan omassa omistuksessa.

Yritysten kansallistaminen ei taida enää olla kovin normaalia ainakaan Euroopassa, päinvastoin. Kuinkakohan monta suomalaistakaan yritystä on enää puhtaasti suomalaisia? Meillä ainakin nautitaan venäläistä kaukolämpöä, ruotsalaisen teleoperaattorin tarjoamia puhelinyhteyksiä ja ties vaikka minkä maan päivittäistavaroita. Vesi ja sähkö sentään on ainakin tällä hetkellä paikallista. Mutta kuinka kauan? 

Venezuelassa on siis tiedossa ainakin pyrkimys muutokseen. Saapa nähdä huomaako tätä pyrkimystä loman aikana.

Lähteet: hs.fi, yle.fi, cnn.com, Wikipedia