<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Torstai 25.1.2007

 

Tämäkin blogi saa jatkoa, sillä löysimme ulos labyrinteista! Kävimme nimittäin tänään trooppisessa puutarhassa, jossa oli kaksi labyrinttiä. Aamulla törmäsimme aulassa jeeppisafarin kuljettajaamme Claudioon, joka kertoi paikan olevan espanjaksi 'Laberinto Tropical'. Ko. paikka sijaitsee Los Roblesista jonkun verran La Asuncióniin päin (sector Palosano) ja on avoinna tämän tietämän mukaan ti-su 9.30 - 17.30. Hinta oli 10 000 bolivaria/hlö. Jos kasvit ja papukaijat kiinnostavat yhtään, niin suosittelemme kyllä lämmöllä! Monissa muissa paikoissa näkee varmasti paljon rehevämpiä ja suurempia puutarhoja, mutta tässä oli jotain sellaista tunnelmaa, mitä ei muualla olla koettu.

 

361769.jpg

 

Melko korkeita kaktuksia. Etsi joukosta turisti. :)

 

Suuri osa eläimistä oli tullut puutarhaan niin, että ne ovat olleet aiemmin lemmikkeinä, mutta niistä on luovuttu syystä tai toisesta. Eläimet pyritään vapauttamaan luontoon jos mahdollista, mutta esim. papukaijat olivat vapaina emmekä nähneet niiden lentävän lainkaan. Sääliksi kyllä kävi pientä kapusiiniapinaa, joka oli kettingillä kiinni suuren mangopuun oksalla. Apina kuulemma saattoi purra, joten sinänsä oli hyvä, että kettinki ei ollut liian pitkä. Kuitenkin se pääsi hyppimään oksalta toiselle ja sai tuoretta vesimelonia ja muita hedelmiä syötäväksi. Ja kettinki oli kiinni pannassa ja panta mahan ympäri, ei kaulan. Söpöhän se oli terävistä kulmahampaistaan huolimatta, ei siitä pääse mihinkään. Mutta silti...

 

361789.jpg

 

Kaveri hedelmävälipalalla.

 

Puutarhan kasvit olivat parhaimmillaan upeita, reheviä ja värikkäitä. Tosin näkyi joukossa joku kuollutkin kasvi: varmasti näin kuumassa on vaikea saada kaikkia niitä lajeja menestymään, mitä puutarha haluaisi esitellä. Kaktukset olivat kerrassaan upeita ja osa lajeista huikean korkeita! Mieleen jäi varsinkin eräs kauniskukkainen, viattomankin näköinen lajike, jossa varressa oli hurjat piikit. Eipä olisi kiva työntää nenäänsä tuohon pehkoon.

 

 

361815.jpg

 

Salapiikikäs kasvi.

 

Joukkoon mahtui myös jotain ennen näkemättömiä erikoisuuksia tai muuten vain upeita kukkia tai erikoisen muotoisia oksia ja runkoja.

 

361774.jpg

 

Lähes kaikissa kasveissa oli hauskat kyltit, jotka kertoivat lajikkeen.

 

361770.jpg

 

Upea tupsukasvi. Tämä väitti olevansa Cuji Enano, mutta en ainakaan pikaisen googletuksen avulla moisesta muualta kuvaa löytänyt.

 

361776.jpg

 

Tässä vaiheessa lajikylttien kuvaaminen oli jo unohtunut, joten lajista ei tietoa. Kaunis silti!

 

361779.jpg

 

Mielenkiintoinen puun runko. Kukahan tuon on letittänyt?

 

Keskellä puutarhaa oli kaksi labyrinttiä. Labyrintit olivat tehty fiikuksista, jotka oli leikattu noin 2.5 – 3-metrisiksi. Kasvien yli kurkkiminen ei siis onnistunut! Loppupäässä kierrosta oli vehrein osuus: korkeat, erilaiset palmut muodostivat kujia, joiden varjossa oli aavistuksen viileämäpää.

 

361771.jpg

 

Oikealle vai vasemmalle?

 

361777.jpg

 

Toisen labyrintin alkupäässä oli hieno kuja.

 

361781.jpg

 

Vehreä varjoinen osuus.

 

Viimeiseksi tuli eläimet: aiemmin mainittu apina, lisää papukaijoja, kilpikonnia, pelikaaneja, tukaaneja, riikinkukkoja ja jotain matelijoita, joihin en suostunut vilkaisemaankaan. Liskot on ihan ok, mutta käärmeet jätän mieluiten näkemättä. Tai no, näin vilauksen käsivarren paksuisesta otuksesta, jonka analysoin boaksi (ja jäin henkiin).

 

361782.jpg

 

Kilpikonnat olivat seurankipeitä.

 

361793.jpg

 

Miten riikinkukon saa avaamaan pyrstönsä? Vähän rähinää syntyi urosten välillä, mutta sekään ei auttanut. :)

 

361787.jpg

 

Pelikaani. Miksihän tämä kaverinsa kanssa ei lähtenyt lentoon?

 

Papukaijoijen kanssa otettiin kunnon matsi. Ne selvästikin ovat tottuneet istumaan ihmisten olkapäällä: kun menin lähelle niiden puuta, niin yksi hölmö yritti väkisellä päästä olkapäälle ja kun en ollut vieressä, niin se reppana tippui ja pyörähti toisen jalan varassa pää alaspäin roikkumaan. Hellyin sitten ja annoin kaverin hypätä olkapäälle sillä seurauksella, että paperinaruhatustani oli tulla entinen. Tapsalle meinasi käydä ihan yhtä kehnosti, mutta selvittiin lopulta aika pienillä vaurioilla. Hassuja otuksia!

 

361796.jpg

 

Minä - papukaijat: 2-0

 

Kierroksen jälkeen ostettiin kylmä limsapullo, hinta 1000 bolivaria (30-40 eurosenttiä!). Täällä ei ole vielä opittu ottamaan kaikkea irti turismista. Jos tämä olisi ollut jossain muualla, niin todennäköisesti limsa olisi maksanut vähintään viisinkertaisesti ja lisäksi olisi ollut kauppa, josta olisi saanut kaikkea mahdollista matkamuistoa pehmoleluista ja postikorteista paitoihin, palapeleihin ja puhallettaviin uimaleluihin. Nyt näin vain pienen käsin kirjoitetun paperilappusen: '3 cards $1'. Ihanaa, että jossain on vielä tällaista!

 

Ja vielä bonuksena vähän lintukuvia (siipikammoiset skipatkoon):

 

361797.jpg

 

361765.jpg

 

361767.jpg

 

Taksilla liikkuminen on kyllä hurjan helppoa: nytkin saatiin paluumatkaksi taksi heti kun käveltiin tien varteen. Missään ei olla odotettu hetkeä pitempää, että taksi on löytänyt. Kaikkien kanssa on sovittu hinta heti aluksi ja se hinta on aina pitänyt. Helppoa! Mielenkiintoisin hintaero tuli kyllä tänään tuonne labyrinttiin mennessä: menomatkasta veloitettiin 15 000 bs ja paluumatkasta 7 000 bs. Keskimäärin ihan hyvä hinta!

 

Flunssa iski

 

Vakioiltapäivän (uintia ja aurinkoa) jälkeen lähdettiin Sambiliin syömään ja ostamaan särkylääkettä ja kurkkutabletteja. Kurkku on ollut kipeä muistaakseni sunnuntaista asti ja tämä ilta on ollut pahin kaikista. Kurkkukipu tuntuu ikävästi korvissakin ja tämä täkäläinen tyyli soittaa musiikkia vähintään 100 desibelillä ei tunnut kovin ihanalta. Kuinkahan moni oikeasti nauttii kiertävän mikrofonin kautta soitetun klarinetin äänestä? :) Toivottavasti helpottaa ennen kotimatkaa, ettei pää räjähdä laskuissa. Onhan tässä vielä aikaa.

 

Tapsan ruoka-annos on mainitsemisen arvoinen: iso ribs-rivistö makealla barbeque-kastikkeella tarjoiltiin ison lankun päältä. Melkoisen vaikuttavan näköinen annos, harmi, ettei ollut kamera mukana! Annoksen valinta oli haastavaa, kun lista oli vain espanjaksi ja sanakirjasta ei taas ollut mitään hyötyä. Alan muuten tulla siihen tulokseen, että noista keltaisista pienistä sanakirjoista ei ole mihinkään! Niistä puuttuu kokonaan lopusta yhteenveto esim. ravintolasanastosta, mitä muissa sanakirjasarjoissa olen nähnyt.

 

Hasta luego!